Duur: ca. 4 uur
Vanaf acht personen
Inclusief: Bier en wijn
Extra: Van/naar Amsterdam per privebus of twintig persoons boot tot Centraal Station Extra: Crafted bier game of Gin tonic workshop

De dorpjes in Waterland staan bekend om hun gerookte vis. Paling natuurlijk, maar ook makreel en haring worden hier al eeuwenlang gerookt. Experiencewaterland nodigt je graag uit om dit zelf te komen leren.

In ons hoofdkantoor in Uitdam leren wij je om zelf paling te roken. Aal of paling, een verschil is er niet, de benaming paling of aal is plaatsgebonden. Al eeuwen wordt er in Waterland aal gerookt op traditionele wijze. Het is een bijzondere vissoort, die vele duizenden kilometers zwemt om uiteindelijk in onze wateren terecht te komen. Aal wordt beschouwd als een van Nederlands lekkerste delicatessen. Het is daarom niet voor niets dat Uitdam, Volendam en Marken er om bekend staan.

“De geur van smeulend beuken- en eikenhout, de diep bronskleurige en warme paling. Voor de liefhebber gaat er niets boven een warm gerookte paling en een glas goede witte wijn. Een knisperend vuurtje, zon, uitzicht over het water…”
(reactie van een van de cursisten)

Garnalen roken

Zelf wel eens garnalen gerookt? En heb je een beeld bij gerookte garnalen met saffraan-aioli, vers gebakken zuurdesem en aardappelsalade? In Scandinavië, op eilanden in de fjorden, staan al eeuwenlang kleine houten rokerijen (rokeriet genoemd). Wij hebben een Scandinavisch familiecontact en we hebben deze traditie naar Nederland gehaald. Ook deze garnalenrooktechniek leren wij je.
In dit bedrijfsuitje ga je er zelf mee aan de slag. Je leert een gerecht bereiden waar je nog lang over na zult praten. En waar je op de dag van dit bedrijfsuitje van gaat smullen!

Locatie

In de tuin van onze rokerij in Uitdam geven wij je deze bijzondere cursus. Je leert in vier uur tijd de kneepjes van het roken (rijgen, drogen, garen en afroken). Tijdens de cursus worden er hapjes en drankjes geserveerd. Aan het eind van deze cursus heb je genoeg kennis om zelf te roken en jouw gasten te verrassen.

Beschikbaar

Uitdam

UitdamUitdam is een schitterend dorpje met een bijzondere ligging. Het heeft de atmosfeer van een eiland. Hoe dan ook is Uitdam een van de mooiste dorpjes in dit gebied, en het hoofdkwartier van Experience Waterland. Uitdam is gebouwd op een dam en wordt aan alle kanten door water omringd. Hoewel het geen eiland is, heeft Lees meer

Waterland

WaterlandWaterland is de naam van het groene veenlandschap ten noorden van Amsterdam. Waterland is letterlijk half water, half land. Door de natte achtertuin van Amsterdam lopen honderden kanaaltjes, riviertjes en slootjes. Dit landelijke gebied is zo Hollands als maar kan: volkomen plat, met groene weides, slingerende dijken en oude poldertjes. Waterland is Holland in een Lees meer

Ons excuus, er zijn geen reviews beschikbaar voor deze tour.