Uitdam

Uitdam

Things to do - general

Uitdam is een schitterend dorpje met een bijzondere ligging. Het heeft de atmosfeer van een eiland.

Hoe dan ook is Uitdam een van de mooiste dorpjes in dit gebied, en het hoofdkwartier van Experience Waterland. Uitdam is gebouwd op een dam en wordt aan alle kanten door water omringd. Hoewel het geen eiland is, heeft het wel een eilandgevoel.

Het dorpje was een belangrijke speler in de Gouden Eeuw. Het was namelijk een vaste halte voor de grote Indievaarders van de Vereenigde Oostindische Compagnie. Voor de haven van Amsterdam lagen zandbanken, met Pampus als bekendste voorbeeld. Veel schepen moesten wachten op hoger tij voordat ze verder kon varen om goederen te lossen. Vandaar het spreekwoord ‘voor Pampus liggen’.

Scheepskameel

De inwoners van Uitdam hadden een oplossing om die verspilde tijd te verkorten. Ze bouwden enorme scheepskamelen. Deze drijvers werden gevuld met balastwater en daarna aan weerszijden van een schip bevestigd. Daarna werd het water eruit gepompt, en zo werd het schip omhoog getild, over de zandbank heen. Deze Hollandse uitvinding wordt trouwens nog steeds over de hele wereld gebruikt.

Ondertussen verdiende het cafe in Uitdam flink aan de matrozen van de schepen. Vanaf hun schepen leek het wasgoed dat op de dijk hing te drogen, net op luiers. Vandaar de bijnaam van de Uitdammers: skeetebroekers.

Uitdam had flink te lijden onder de stormvloed van 1916, toen de dijk doorbrak en de zee Waterland overspoelde. Het water kwam helemaal tot de Zaanse Schans. Daarom vind je ten oosten van de rivier de Zaan nauwelijks grote bomen: die zijn verwoest door het zoute water. De ramp was voor Nederland de laatste druppel: de Zuiderzee moest getemd worden. Na de bouw van de Afsluitdijk werd de Zuiderzee het IJsselmeer, het grootste zoetwatermeer in Europa.

LandThe Netherlands

Criteo Sup Clinic Waterland

Uitdam, Zuiderwoude, Waterland, Broek in Waterland
Hi Team, Herby we invite you for our Criteo SUP clinic in the backyard of Amsterdam. SUP stands for Meer informatie

Cursus paling en garnalen roken

Uitdam, Waterland
De dorpjes in Waterland staan bekend om hun gerookte vis. Paling natuurlijk, maar ook makreel en har Meer informatie