Zuiderwoude

Zuiderwoude

Things to do - general

Zuiderwoude is het oudste dorp in Waterland en ligt midden in dit bijzondere gebied.

Zuiderwoude heeft maar een paar honderd inwoners en is een van de mooiste dorpen van Waterland. De beste manier om Zuiderwoude te ontdekken is te voet. Slenter over de oude dijk die de hoofdstraat van Zuiderwoude vormt en vergaap je aan de eeuwenoude stolpboerderijen. In deze piramidevormige gebouwen leefden boeren vroeger samen met hun vee. In de enorme zolder werd het hooi opgeslagen voor de winter. Dat is een goede isolatie en zo bleven mensen en dieren lekker warm!

Dijken bouwen

Zuiderwoude is al duizend jaar oud: ouder dan de meeste dorpen in Holland, en zelfs ouder dan Amsterdam. De geschiedenis is het typische verhaal van de Hollandse strijd tegen het water. Hollanders kunnen koppig zijn, maar die in Zuiderwoude hebben misschien de hardste kop. Zuiderwoude werd namelijk omringd door laaggelegen, zompige veenmoerassen die constant wegzonken in het water. Niet echt een prettige plaats om te leven. Om te overleven moesten de Zuiderwouders eeuwenlang voortdurend dijken bouwen en de grond ophogen.

Deze strijd vormde hun karakter. In de Gouden Eeuw behoorden de bootslui van Zuiderwoude bij de meeste avontuurlijke zeevaarders van Holland. De schippers van Zuiderwoude voeren de hele aarde rond. Ze handelden met de Oostzee en maakten lange zeereizen naar Zuid-Amerika. Ze waagden zich zelfs in het Ottomaanse Rijk in de Oostelijke Middellandse Zee. Dat leverde hen de bijnaam ‘Turken van Waterland’ op. Zuiderwoude werd een rijk dorp en was destijds twee keer zo groot als nu.

LandThe Netherlands

Criteo Sup Clinic Waterland

Uitdam, Zuiderwoude, Waterland, Broek in Waterland
Hi Team, Herby we invite you for our Criteo SUP clinic in the backyard of Amsterdam. SUP stands for Meer informatie

Vlot Experiencewaterland

Zuiderwoude, Waterland, Broek in Waterland, Monnickendam
Prijs per persoon 49,00
Deze excursie neemt je per boot mee door het prachtige Waterland. Dit landschap inspireerde beroemde Meer informatie