Watergang

Watergang

Things to do - general

Watergang is een van de kleinste dorpjes in Waterland. Zoals de naam al doet vermoeden zijn er in Watergang veel slootjes en kanalen.

Ooit was dit gebied de zuivelboerderij van Amsterdam. In de sappige weides rond Watergang werden veel koeien en schapen gehouden. Melk, boter en kaas werd in lage, platte ‘melkschuiten’ naar de hongerige hoofdstad vervoerd.

Ilperveld

Deze watergangen bestaan nog steeds. Ze leiden tegenwoordig naar de prachtige natuurgebieden rond Watergang, zoals het Ilperveld en Varkensland. Watergang is dan ook de perfecte uitvalsbasis voor een boot- of kanotocht. Koeien en schapen grazen er nog steeds, maar zien tegenwoordig zo zelden mensen dat ze je nieuwsgierig zullen benaderen. De natuur rond Watergang zit vol met zeldzame vogels, zoals de roerdomp en de snip. Het is een van de belangrijkste broedgebieden voor watervogels in Europa. Er groeien zeldzame orchideeën en zelfs vleesetende plantjes. Een heel aparte natuurervaring, op maar een half uur van het drukke Amsterdam!

Smalste dorpsstraat

Watergang begon als een nederzetting in het veen. Overal waar je kijkt is hier water en zompige grond, en droog land is maar heel zeldzaam. De huizen en straten in Watergang zijn daarom erg klein. De dorpsstraat van Watergang is zelfs de smalste van Nederland.

De omvang van hun dorp weerhield de bewoners van Watergang er niet van, groot te dromen. In de Gouden Eeuw bouwden ze een grote kerk, die het hart van het dorp vormt. Aan het plafond hangt iets dat op een speelgoedschip lijkt. Het scheepje is gemaakt door Pieter Vroom, een zeeman uit de zeventiende eeuw die werd ontvoerd door piraten en als slaaf verkocht. Zijn dorpsgenoten schraapten zijn losgeld bij elkaar en kochten zijn vrijheid af. In dank sneed hij dit scheepje. Sindsdien is het in Watergang een traditie om zo’n scheepje te snijden en iemand cadeau te geven.

 

LandThe Netherlands

Kanosafari Waterland

Waterland, Watergang
Op deze kanotour in een Canadese kano (vijf uur) nemen we je mee over het water op een prachtige toc Meer informatie