Ransdorp

Ransdorp

Things to do - general

In Ransdorp kun je de landelijke sfeer van Waterland proeven, op een steenworp afstand van het drukke centrum Amsterdam.

Ransdorp ligt op maar tien minuten fietsen buiten de Ring van Amsterdam. En toch zit je hier midden op het platteland en word je omringd door grasvelden, koeien en schapen. Het is moeilijk voor te stellen dat Ransdorp ooit, in de vijftiende eeuw, een schatrijk dorp was. De Ransdorpenaren maakten hun fortuin met scheepsvaart en handel en waren zo rijk dat ze een enorme kerk konden bouwen.

Deze gigantische, zestiende eeuwse gotische kerk is misschien wel het meest opvallende gebouw van Waterland. De kerk lijkt veel te groot voor het kleine dorp. Je kunt het bijna overal in Waterland zien staan, als een schip in het landschap. Scheepslui gebruikten het eeuwenlang als baken om op te navigeren.

De kerk van Ransdorp

De kerk van Ransdorp werd beroemd door schetsen van Rembrandt van Rijn. Ransdorp was namelijk het geboortedorp van zijn tweede vrouw, Geertje Dircx. Het was geen gelukkig huwelijk. De twee maakten constant ruzie en bestookten elkaar met procedures. Pas toen Rembrandt haar broer omkocht, lukte het hem om Geertje een paar jaar te laten opsluiten in een tuchthuis. Zo ging dat toen!

De kerktoren is zo plat als Waterland zelf. Tegen het einde van de bouw was het geld namelijk op, dus een mooie torenspits zat er niet meer in. ’s Zomers kun je de toren beklimmen en heb je een schitterend uitzicht over Waterland als beloning. Hier kun je ook zien hoe dichtbij Amsterdam eigenlijk ligt. Slechts een strookje groene weide scheidt het slaperige Ransdorp van de hoofdstad.

Boergondische dag

Waterland, Ransdorp, Durgerdam
Onze Boergondische dag is een exclusieve dag en een uniek bedrijfsuitje. De groep fietst door eeuwen Meer informatie