Volendam

Volendam

Things to do - general

Volendam is misschien wel het bekendste vissersdorp van Nederland. Jaarlijks komen er dan ook twee miljoen bezoekers naar het schilderachtige dorpje aan de voormalige Zuiderzee.

De belangrijkste trekpleister is de oude zeedijk met zijn kleurrijke huizen. De dijk, met zijn cafés en restaurants, kijkt uit over het IJsselmeer, het grootste zoetwatermeer van Europa.  In de zomer is de zeedijk afgeladen met gasten die het beroemdste product van Volendam willen proeven: vis! Volendam is dan ook de vaste stop op onze Windmolens Zaanse Schans & Platteland tour voor de lunch. Aan de dijk kun je de lekkerste haring of kibbeling eten. We wijzen graag de viswinkels aan waar de Volendammers zelf komen.

Zicht over het IJsselmeer

Achter de dijk ligt Het Doolhof, het oudste deel van Volendam. In dit deel woonden de vissers met hun families in een wirwar van straatjes en steegjes. Hun huizen waren piepklein en propvol: een familie van twaalf woonde op niet meer dan dertig vierkante meter. Kinderen speelden dan ook altijd buiten. De mannen waren vijf dagen per week op zee en kwamen alleen zondags aan wal, voor de kerkdienst. Een wonderlijke traditie in Volendam is het ‘praathuis’ op de dijk. Dit huisje is alleen toegankelijk voor mannen, die er de gang van zaken in het dorp doorspreken.

Traditionele klederdracht

De naam Volendam laat zich min of meer vertalen als ‘volle dam’. Het werd gebouwd op een dam in een gedempte rivier. Het was vroeger een geïsoleerd dorp. Deze katholieke vissersgemeenschap werd namelijk omringd door protestantse boerendorpen. Volendam stond tijdens de Tachtigjarige Oorlog aan de kant van de Spanjaarden. Dat kan je nog zien aan de puntige kanten kapjes in het traditionele vrouwenkostuum, die lijken op een Spaanse soldatenhelm. De Volendammers hebben een eigen dialect, dat voor de meeste Nederlanders onverstaanbaar is. De meeste bekende traditie van Volendam is natuurlijk de muziek: de ‘palingsound’. Al met al heeft Volendam een heel andere sfeer dan de omgeving.

Aan deze isolatie kwam een eind toen Volendam aan het eind van de 19de eeuw werd ontdekt door kunstenaars. De gekleurde huizen, de vissersschepen en de traditionele klederdracht waren een dankbaar onderwerp. Veel kunstenaars verbleven in hotel Spaander en betaalden hun onderdak met schilderijen. Dankzij de schilderijen werd Volendam ook in het buitenland beroemd en werd het een toeristentrekpleister. Jezelf in Volendams kostuum hijsen voor een foto’s is nu al bijna honderd jaar een toeristische traditie.

LandThe Netherlands

Windmolens Zaanse Schans & Platteland

Waterland, Volendam, Zaanse Schans, Broek in Waterland, Monnickendam
Prijs per persoon 59,00
Geniet van het typisch Hollandse platteland ten noorden van Amsterdam. Onze tour leidt langs de bero Meer informatie