Edam

Edam

Things to do - general

Edam is een van de oudste steden in Holland. Edam staat – zeker in het buitenland- bekend om zijn kaas.

Edam lag in de Middeleeuwen op een strategisch punt tussen zee en rivieren, op een kruispunt op internationale handelsroutes. Edam werd al snel een machtige stad. Het had een diepe haven en er waren veel scheepswerven gevestigd. De inwoners voelden zich sterk verbonden met het water en daarom verzette Edam zich lange tijd tegen keizerlijke plannen om dijken en sluizen te bouwen. Bang dat de haven zou verzilten, verwoestten de Edammers keer op keer de nieuw aangelegde waterwerken. Pas na rampzalige overstromingen en veel slachtoffers beseften de Edammers dat dijken toch best wel een goede uitvinding zijn. De oude dijken rond Edam bestaan nog steeds en onze gidsen laten ze graag zien.

De haven verzandde inderdaad, dus ter compensatie kreeg Edam aan het begin van de 16de eeuw marktrechten van keizer Karel V. Marktrechten waren destijds een enorm privilege voor een stad. Edam maakte er gretig gebruik van om een kaasmarkt op touw te zetten. Deze wekelijkse markt wordt in de zomermaanden nog steeds gehouden. De Edamse kaasmarkt is inmiddels zo’n 500 jaar oud en is daarmee een van de oudste in markten in Europa.

Edammer kaas

Natuurlijk is kaas de grote ster van deze markt. De kazen worden door lokale producenten op vlotten naar Edam gevaren en aan de kade gelost. Daarna worden ze op sledes naar de markt gereden. Daar beginnen de onderhandelingen tussen de kaasboeren en de handelaren, en dat sjacheren gaat net zo lang door tot ze het eens zijn over de prijs.

Een Edammerkaas is ongeveer zo groot als een bowlingbal en deze keiharde kazen worden overal ter wereld geëxporteerd. Ze onderscheiden zich van kaas uit Gouda doordat ze met parafine zijn bedekt. Dat maakt ze waterdicht en daarom wordt een Edammer kaas niet ouder. Je kan hem jarenlang bewaren. Op onze tour naar de windmolens van de Zaanse Schans bezoeken we een echte Edammer kaasboerderij, waar lokale producenten laten zien hoe kaas gemaakt wordt. In de zomermaanden juli en augustus proberen we de kaasmarkt van Edam zelf aan te doen.

LandThe Netherlands

Unfortunately there are no tour offers at this location at the moment.