Amsterdam-Noord

Amsterdam-Noord

Things to do - general

Noord is waar Amsterdam op dit moment bruist en inspireert. Niet gek voor een gebied waar Amsterdam eeuwenlang nauwelijks naar omkeek.

Amsterdam-Noord is een klein stadsdeel, maar heeft tegenstellingen die je nergens anders in Amsterdam ziet. Je vindt er groene, pittoreske dijkdorpen naast strakke, moderne architectuur en rauwe festivals naast stijlvolle restaurants aan het water. Door dit contrast is het een spannend gebied, met een internationale aantrekkingskracht.

A’DAM Toren

De skyline van Noord wordt bepaald door het filmmuseum Eye en de A’DAM Toren. Bovenop de toren heb je het beste uitzicht over de stad. Als je durft, kun je over de rand schommelen.

NDSM-werf

De meest bekende plek in Amsterdam-Noord is het NDSM-terrein. Het industriële terrein ligt direct aan het IJ. Het  kijkt uit naar het zuiden, met weidse uitzichten over het water. In de zomer is dit ‘sunny side’ van de stad. De maritieme historie geeft het gebied bovendien een unieke sfeer.  

In de voormalige scheepswerf van de NDSM zijn veel kunstenaars en creatieve bedrijfjes gevestigd. In de reusachtige scheepsloodsen worden ook de beste festivals en evenementen van Amsterdam gehouden. Door deze explosie aan cultuur werd de NDSM een aantal jaar geleden uitgroepen tot een van de meest trendy plekken ter wereld. Daardoor hebben ook grote commerciële bedrijven het gebied ontdekt, zoals MTV en Red Bull.

Galgenveld

Niet gek voor een wijk die begon als turfafgraving. Amsterdam-Noord werd al in de veertiende eeuw door Amsterdam geannexeerd. Niet dat de stad er veel mee deed. Waar nu de pont vanaf het Amsterdam Centraal Station aanmeert, werden vroeger misdadigers opgehangen. Dit galgenveld was goed te zien vanaf de schepen in de haven. Een duidelijke boodschap voor de zeelui: in Amsterdam kun je je maar beter goed gedragen.

Later werd hier de ingang van het Noordhollandsch Kanaal gegraven. Bij het Tolhuis moesten de schepen tol betalen. Eind negentiende eeuw werd Amsterdam-Noord volgebouwd met zware industrie, zoals scheepswerven. Voor de werknemers werden ruime arbeiderswijken gebouwd met vrolijke namen als Tuindorp. De meeste industrie is inmiddels verdwenen. Maar de oude industriële panden krijgen snel een nieuwe functie. In snel tempo poppen hier nieuwe restaurants, bars, hotels en winkels op. 

De pont naar Amsterdam-Noord

De beste manier om in Amsterdam-Noord te komen is met de pont achter het Centraal Station. Je krijgt dan een gratis riviercruise over het IJ, de plek waar het tegenwoordig allemaal gebeurt. We laten je graag alle plekken van de NDSM-werf en Noord zien tijdens onze biketour Hipste wijk in de Wereld

LandThe Netherlands

Grootste tulpenveld ter wereld

Waterland, Amsterdam-Noord
Wie Holland zegt, zegt bloemen. Zeker in het voorjaar is ons kustgebied een spektakel van bloeiende Meer informatie

NDSM-werf 'Hipste wijk ter wereld'

Amsterdam-Noord, Durgerdam
Op de NDSM-werf is het allemaal mogelijk: dromen en pionieren, bouwen en cultiveren, huren en kopen, Meer informatie