Durgerdam

Durgerdam

Things to do - general

Durgerdam is een van de mooiste dijkdorpjes van Noord-Holland en ligt vlakbij Amsterdam. Durgerdam ligt op een lange en bochtige dijk met een schitterend uitzicht over het IJsselmeer.

Zoals zoveel dorpjes in Holland moest Durgerdam eeuwenlang vechten tegen het water en de zee. Tijdens de Sint-Elizabethvloed aan het begin van de vijftiende eeuw werd het dorpje compleet van de kaart geveegd. Daarna besloten de inwoners om een dijk te bouwen en om hun huizen erbovenop te zetten. Het lijkt nu nogal voor de hand liggend, maar destijds was dit een briljant idee.

IJmeer

Durgerdam hoort officieel bij de gemeente Amsterdam en ligt maar zeven kilometer van het centrum. Het vuurtoreneiland van Durgerdam is de enige vuurtoren van de gemeente Amsterdam. Het dorpje kijkt uit over het IJmeer en dit onderdeel van het IJsselmeer is het grootste stuk open water in de buurt van Amsterdam.

Het IJmeer is dan ook erg populair bij zeilers en zeker in de zomer kunnen Amsterdamse zeilers hier hun hart ophalen. Je ziet er dan alle soorten zeilschepen langskomen. Op zonnige dagen kun je lekker op de dijk en langs de waterkant een picknick-kleedje uitvouwen en naar de zeilschepen kijken.

Veel van die schepen zijn antiek, zoals botters, klippers en soms zelfs Friese Skûtsjes. Ze zijn makkelijk te herkennen aan hun enorme, donkerbruine zeilen. Veel van deze oude schepen hebben geen kiel. De Hollandse wateren waren vroeger vaak erg ondiep en alleen platbodems konden hier varen. Het kost veel vaardigheid om deze schepen te hanteren.

’s Winters is de haven van Durgerdam een schitterende plek om te schaatsen, met het dorpje op de achtergrond.

LandThe Netherlands

Boergondische dag

Waterland, Ransdorp, Durgerdam
Onze Boergondische dag is een exclusieve dag en een uniek bedrijfsuitje. De groep fietst door eeuwen Meer informatie

NDSM-werf 'Hipste wijk ter wereld'

Amsterdam-Noord, Durgerdam
Op de NDSM-werf is het allemaal mogelijk: dromen en pionieren, bouwen en cultiveren, huren en kopen, Meer informatie