Vertrektijd: In overleg tussen 09:00 en 15:00
Duur: 5 uur
Vertreklocatie: hotel Amsterdam
Minimum leeftijd: 7 jaar

Geniet van een goed geregelde privétour met maximaal acht personen naar de hoogtepunten van het platteland ten noorden van Amsterdam. Afhankelijk van jullie wensen zal de gids suggesties doen voor een leuke halve dagtour.

Al onze bestemmingen in het gebied ten noorden van Amsterdam liggen op ongeveer een kwartier rijden van elkaar verwijderd. Tijdens deze tour kunnen we ongeveer vijf bestemmingen aan doen. Neem een kijkje bij onze locaties of lees verder voor een aantal suggesties waaruit je kunt kiezen.

De windmolens van de Zaanse Schans

De Zaanse Schans is het oudste industriegebied in Europa en de basis voor de Gouden Eeuw. Op het hoogtepunt in de achttiende eeuw stonden er honderden molens aan de oevers van de Zaan. Je kunt hier een specerijenmolen bezoeken en de kruidige geur opsnuiven van exotische specerijen, zien hoe een verfmolen pigmenten maakt zoals in de tijd van de meesters van de Gouden Eeuw, of meemaken hoe een zaagmolen binnen mum van tijd hele boomstammen tot planken verwerkt.

Kaasboerderij en klompen

Daarna kunnen we bijvoorbeeld een familieboerderij bezoeken die nog steeds kaas maakt op traditionele wijze. Leer het verschil tussen Edammer kaas en Gouda. Je kunt hier uiteraard alles proeven. De boerderij heeft ook een echte klompenmaker. Hij zal demonstreren hoe je klompen maakt uit verse stukken populier.

Kaasstad Edam

Edam is natuurlijk beroemd om zijn kaas. In de zomermaanden vindt hier elke woensdag de kaasmarkt plaats. Dit is een van de oudste markten in Europa en stamt uit de zestiende eeuw. Een absolute aanrader om te zien. Lokale producenten brengen dan hun kaas in vlotten naar de stad en laden ze uit op de kade. Daarna worden de kazen naar de kaasmarkt gebracht, waar het sjaggeren begint met de kaaskopers. Uiteraard kun je zoveel kaas eten als je wilt.

Volendam

Edam en Volendam liggen pal naast elkaar. In Nederland staat Volendam bekend als een stad van muziek, maar natuurlijk ook van vis. Loop over de oude zeedijk die het stadje tegen de woeste Zuiderzee moest beschermen en kijk hoe het IJsselmeer zich over de horizon uitstrekt. We eten natuurlijk een haring met uitjes en zuur, kibbeling of gerookte paling. Na deze lunch lopen we door het Doolhof, de oude vissersbuurt waar de vissers met hun families woonden in piepkleine huisjes.

Monnickendam

Een ander leuk stadje om te bezoeken is Monnickendam. Het was de stad van het palingroken; er waren wel dertig rokerijen gevestigd. Hier ligt een groot deel van de bruine vloot van Nederland, oude zeilschepen die zijn omgevormd tot pleziervaartuigen. In de zomermaanden is de oude haven op vrijdag het toneel van de visserijdagen. Een echte aanrader: op deze kleine markt laten lokale producenten zien hoe ze hun producten maken. Natuurlijk kun je zien hoe paling gerookt wordt.

Dorpjes in Waterland

Mooie stops zijn ook de lieflijke dorpjes in Waterland. Broek in Waterland bijvoorbeeld was in de Gouden Eeuw de zomerresidentie voor rijke handelaren uit Amsterdam. Aan het havenrak kunnen we een kleine picknick houden en een borrel nemen, zoals jenever of scheepsbitter. Een andere optie is een bezoek aan de enorme kerk van Ransdorp, waar Rembrandt schetsen van maakte. Of we kunnen naar ons hoofdkwartier in Uitdam rijden en afkoelen in het frisse zwemwater van het IJsselmeer. Opties genoeg en alles is mogelijk, het is jullie dag!

Wat is er inbegrepen

  • Transport per personenbus
  • Gids
  • Een jenevertje en een scheepbittertje

Wat is er niet inbegrepen

  • Lunch

Beschikbaar

Ons excuus, er zijn geen reviews beschikbaar voor deze tour.