Vertrektijd: 14:45
Duur: ca. 4,5 uur
Vertreklocatie: Cafe de Pont, Buiksloterweg 3-5, Amsterdam
Aankomsttijd: 19:15
Minimum leeftijd: 7 jaar

Nergens ter wereld vind je zoveel UNESCO-Werelderfgoed zo dicht bij elkaar als in Nederland. Bezoek het Werelderfgoed van ons land in het echt én in vogelvlucht tijdens deze bijzondere tour.

Wat kun je verwachten

  • Bekijk een molenaar aan het werk
  • Zie een gerestaureerd fort in de Stelling van Amsterdam
  • Vlieg over UNESCO Werelderfgoed in een vluchtsimulator

In nog geen vijf uur beleef je de culturele hoogtepunten van Holland op spectaculaire wijze. Het vertrekpunt van deze speciale tour is in Amsterdam-Noord, waarna we binnen een kwartier bij de windmolens van de Zaanse Schans staan. Het eeuwenoude vak van molenaar is in 2017 op de lijst van Werelderfgoed gezet en er is geen betere plek om een echte molenaar te ontmoeten dan hier.

Zaanse Schans

De molenaars van de Zaanse Schans kennen hun vak als geen ander. De Hollandse windmolen is hier in de Zaanstreek geperfectioneerd. Het is bijvoorbeeld de plek waar Cornelis Corneliszoon aan het eind van de 16de eeuw de zaagmolen uitvond. Met deze uitvinding kan je veel sneller en strakker planken zagen dan met de hand. Holland kon met deze uitvinding meer en betere schepen bouwen en zo de oceanen veroveren. Zonder zaagmolen dus geen Gouden Eeuw!

In de hoogtijdagen van de achttiende eeuw stonden er aan de Zaan honderden windmolens. Ze produceerden van alles, van papier tot olie en verf. De Zaan was het grootste industriegebied ter wereld, de ‘Made in China’ van zijn tijdperk. De molenaars van de Zaanse Schans zijn trots op hun erfgoed. Ze zetten hun molens graag aan het werk en vertellen met liefde over hun vak.

Stelling van Amsterdam

Na de Zaanse Schans rijden we in twintig minuten naar fort K’IJK, een fort aan de Stelling van Amsterdam. Deze defensieve ring werd aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd en bestond uit een ingenieus systeem van tientallen forten. Maar er werd vooral gebruik gemaakt van onze eeuwenoude vijand: water. Bij dreigende oorlog werden de velden en polders een halve meter onder water gezet. Dat is te diep voor soldaten om doorheen te waden, maar niet diep genoeg voor boten.

Fort K’IJK, vroeger Fort bij Krommeniedijk, is de afgelopen jaren volledig gerenoveerd en ingericht tot belevingscentrum. In de bomvrije gangen, latrines en slaapzalen leren we hoe de Stelling werkte en hoe de soldaten leefden. Ook zien we hoe de Stelling het landschap rond Amsterdam tot op de dag van vandaag bepaalt. Het open schootsveld en de drassige velden zijn bijvoorbeeld heel aantrekkelijk voor watervogels. In de lente heb je bovenop fort K’IJK een weids uitzicht over dit onverwacht mooie stukje natuur.

This is Holland

Na het fort rijden we in een half uur naar onze vertreklocatie in Amsterdam-Noord, waar ook This is Holland is gevestigd. Dit cilindervormige gebouw naast de A’DAM Toren is een splinternieuwe  vierdimensionale filmvoorstelling. Je ‘vliegt’ over het Werelderfgoed van Nederland, wordt natgeregend in een Hollandse regenbui en ruikt de bloemen terwijl je over de bollenvelden zweeft. Gesp je goed vast, want je maakt een duikvlucht over onder andere de Grachtengordel van Amsterdam en de Waddenzee!

Beschikbaar

Zaanse Schans

Zaanse SchansDe Zaanse Schans is de plek in Noord-Holland om draaiende windmolens te zien. Deze Zaanse windmolens staan op een historische waterkant. De Zaanse Schans is de eerste stop op onze halve-dagtour door Waterland en misschien wel de meest interessante. Niet veel mensen weten dat dit de plek is waar de eerste industriële revolutie plaatsvond. Toen Lees meer

Broek in Waterland

Broek in WaterlandDichtbij Amsterdam ligt Broek in Waterland, misschien wel een van de mooiste dorpjes van Noord-Holland. Broek in Waterland is de laatste stop op onze Windmolens Zaanse Schans en platteland tour. Tegenwoordig is Broek een rustig plattelandsdorpje met een paar duizend inwoners. Maar ooit was het een rivaal van het machtige Amsterdam. Het had een diepe Lees meer

Monnickendam

MonnickendamMonnickendam is een van de oudste steden van Holland. Het werd gesticht door Friese monniken die onvermoeibaar in de modder ploeterden en dijken bouwden om het water tegen te houden. Monnickendam is een van de stops op onze Windmolens Zaanse Schans en platteland tour. Het centrum, met zijn oude sluis, speeltoren en waag vormt een Lees meer

Amsterdam-Noord

Amsterdam-NoordNoord is waar Amsterdam op dit moment bruist en inspireert. Niet gek voor een gebied waar Amsterdam eeuwenlang nauwelijks naar omkeek. Amsterdam-Noord is een klein stadsdeel, maar heeft tegenstellingen die je nergens anders in Amsterdam ziet. Je vindt er groene, pittoreske dijkdorpen naast strakke, moderne architectuur en rauwe festivals naast stijlvolle restaurants aan het water. Lees meer

Ons excuus, er zijn geen reviews beschikbaar voor deze tour.